top of page

טיפול בילדים

  הַדְּבָרִים שֶׁאַתֶּם מִשְׁתּוֹקְקִים אֲלֵיהֶם מוּנָחִים
תָּמִיד גָּבוֹהַּ מֵעֲלֵיכֶם. אַתֶּם מַקְשִׁיבִים לַאֲנָשִׁים
אָבֵל לֹא תָּמִיד יוֹרְדִים לְסוֹף דַּעְתָּם. לִפְעָמִים,
בְּשָׁעָה שֶׁאַתֶּם יְשֵׁנִים בְּשַׁלְוָה בְּמִטַּתְכֶם, בְּחֶדֶר
אַחֵר מִתְקַבְּלוֹת הַחְלָטוֹת שֶׁיְּשַׁנוּ אֶת חַיֵּיכֶם.
אֵינְכֶם מְבִינִים אֶת הַחֻקִּים אֲבָל לְמַדְתֶּם
שֶׁמּוּטָב לְצַיֵּת לָהֶם. אַתֶּם רוֹצִים תָּמִיד יוֹתֵר
מִכְּפִי שַׁיִשׁ לָכֶם וְחוֹמְדִים מָה שֶׁיֵּשׁ לַאֲחֵרִים.
הַפַּחַד גּוֹרֵם לָכֶם לְהַאֲשִׁים אֶת הַזּוּלָת בַּדְּבָרִים
שֶׁעֲשִׂיתֶם. בַּלַיְלָה אַתֶּם נִּתְקָפִים אַימָה וּמֻכְרָחִים
לְחַבֵּק דְּבַר מָה. אַתֶּם מְקַוִּים שֶׁיּוֹם יָבוּא
וָכֹל זֶה יִשְׁתַּנֶּה- גַּם זוֹ תְּמִימוֹת שֶׁל יְלָדִים.

                                                       /אלי אליהו

הקיום האנושי מזמן התמודדויות בהיבטים רבים על בסיס יום-יומי. מתוך כך, החיים מלווים בצורך בהסתגלות לשינויים, בלמידה חברתית מתמדת, באתגרים ובנסיבות חיים המצריכות התמודדות איתנה.

הדמיון והיצירתיות, שמצויים בכל אחד, הם דרכי הבעה בעלי משמעות רבה לקידום התפתחות ותנועה נפשית אל עבר פתרון של קשיים רגשיים.

ילדים זקוקים להזדמנות לבטא את עצמם, וטיפול נפשי חותר לייצר מרחב שבו לילד יהיה מקום משלו להביע את עצמו ולתת ביטוי לרגשות ולחלקים שונים שבו. 
נטייה טבעית של ילדים היא לבטא את עצמם ואת חיי הרגש שלהם בפעולה ובפורקן גופני- צחוק מתגלגל ברגעי שמחה, קפיצות שמביעות התלהבות, משיכת כתפיים או שילוב ידיים עקשניים כדי לבטא סירוב, בכי רם כשדברים לא מסתדרים כפי שהיו רוצים, ובמצבי תסכול וכעס גם צורות שונות של אלימות. זאת אחת מהסיבות לפיהן צורת התקשורת הטיפולית המרכזית בטיפול בילדים  היא דרך משחק, יצירה ודמיון, ולא כזו שנשענת רק על שיח מילולי.
 

תהליך ההתפתחות נשען על היכולת לקחת רשמים, תחושות ורגשות, ולהפוך אותם למילים ולמחשבות. כך, במקום להתנהג באופן אימפולסיבי, אני יכול לחשוב באופן מווסת יותר; להבין שאני מרגיש משהו, לתת מילים למה שאני מרגיש ובאופן זה לתווך את זה לסביבה ולקבל את הסיוע בהתמודדות.
 

הקשר עם אחרים, ובפרט עם הדמויות המטפלות, חיוני להתפתחותו הפסיכולוגית של הילד, כפי שחמצן חיוני לתמיכה בקיום מבחינה פיזיולוגית. הילד זקוק לאחרים על מנת לגבש את גרעין העצמי שלו, שהוא הבסיס המהותי לחוויית קיום של המשכיות ויציבות.
ילדים תלויים פיזית ורגשית בהוריהם. ההורים מהווים גורם התפתחות קריטי, משמשים כמודל להתמודדות מול מצבים שונים ונוכחותם בחיי הילד משמעותית.

סגנון היחסים בין הילד להוריו מתווה במידה רבה את האופן שבו יכונן מערכות קשרים בעתיד.
בבגרותם, מבססים בני אדם קשרים בעלי משמעות עם אחרים, וביסוסם מאופיין בציפייה לפונקציות פסיכולוגיות בהם יוכלו לחוש שהצרכים שלהם נענים. 


טיפול בילדים מלווה בהדרכת הורים, שכן ההורים הם הדמויות המשמעותיות ביותר בחייו של הילד ומתוקף כך, הם מלווים את ילדם בתהליך.
לצד הטיפול השבועי בילד, אחת לחודש-חודש וחצי מתקיים מפגש הדרכה הורית, מרחב שמאפשר לעבד ולהתבונן בצורה מעמיקה על תהליכים, אירועים וחוויות בהורות.
ההורות מושפעת ממגוון נסיבות, ומפגשי ההדרכה נועדו לתת מענה לסוגיות שעולות בשגרה, העמקה בחוויית ההורות ושיתוף בהתמודדויות שונות.


שינויים חיוביים יכולים לקרות בזכות התגייסות ומאמץ, כאמור ההורים הם נוכחות משמעותית בחייו של הילד וביכולתם לקדם ולתמוך בתהליכים ובהתפתחות של ילדם.

bottom of page